En af de mest opløftende ting vi ved om hjernen er, at den er i konstant forandring. Tænk en gang, at din hjerne ikke er den samme i dag som i morgen. Det betyder samtidig, at du har rig mulighed for at påvirke, hvordan din hjerne virker.
Er det relevant for dig at kunne koncentrere dig længere tid af gangen? Og er det relevant for dig, at din hukommelse fungerer optimalt?
Hvis du kan sige JA! til ovenstående, hvorfor træner du så ikke din hjerne på samme måde som du sikkert dyrker motion. Træning af hovedet kan endda foregå mens du sidder i sofaen og spiser 75% mørk choklade…
Virksomheder har et sundhedsfokus, som drejer sig om, at få medarbejdere til at dyrke noget motion, fordi man så kan nedsætte stress og sygefravær. Den bedre fysiske form giver mindre stress, færre sygedage og mere overskud for medarbejdere, det er der absolut ingen tvivl om! Men hvorfor tænker ingen på at træne hjernen til højere effektivitet, mindre stress, mere nærvær og større overblik i stressede situationer?
Hvis du kunne træne din hjerne til at blive bedre til at holde fokus, være bedre til at huske information i hovedet, mens du arbejder med den, ville du så gøre det?
Træn din hjerne
Måden hjernen lærer på, er ved at forandre sig. Når du udsætter din hjerne for noget nyt, forholder den sig til det ved at åbne op for nogle netværk, som ikke tidligere har været aktive. Måske skabes der ligefrem nogle nye netværk, hvis du øver dig længe nok.
Med nogle simple, men krævende opgaver, kan du ændre din hjerne i den retning du selv ønsker. Hvis du gerne vil træne din koncentrationsevne, kan du f.eks. gå på biblioteket og låne “Find Holger” eller “Flunkerne”. Se hvor længe du kan holde din koncentration på den samme opgave uden at dine tanker driver.
Du kan også prøve kræfter med nedenstående billede. Opgaven træner din opmærksomhed og er enkel – find det objekt, der kun er én af.
Din korttidshukommelse kan du træne ved at skrive nogle rækker med tilfældige tal. Start med 5 tal og øg antallet af tal du skal huske. Læs din tal linie op én gang og skriv den efterfølgende ned uden at kigge på talrækken. Det er normalt at kunne huske 5-7 enheder, men du kan trænes til at have helt op til 12-15 enheder i korttidshukommelsen.
Ex:
4 2 4 5 3
7 4 5 2 6 9
0 3 2 6 3 6 3
3 7 5 2 0 9 1 6
osv.
Gør noget nyt!
Du har sikkert hørt det før, men det bedste du kan gøre for din hjerne er, at udsætte den for noget nyt.
For 14 dage siden sagde jeg til mig selv, at jeg ville lære at løse en Rubik’s Cube. Jeg havde aldrig prøvet det før og min hjerne kom i den grad på en opgave…
Opgaven med Rubik’s Cuben er god fordi den kræver koncentration i indlæringsfasen, både kort- og langtidshukommelse i forhold til at lære og kunne huske løsningen på Rubik’s Cube.
Min første fulde løsning tog 10 min og min rekord er nu 2 min og 19 sek, som du kan se i videoen.
Hvis du nåede helt her ned, så må du have en rigtig fornøjelig dag!
Tak fordi du læste med