Vælg en side

At tænke hurtigt

Groft sagt tænker din hjerne med to systemer. System 1 som er hurtig, instenktiv og emotionel. Tankerne der starter her kræver ingen anstrengelse eller fornemmelse for selvkontrol for at opstå.

System 1 arbejder med ustyrlig hastighed og i parallelle forløb. Det er altså ikke enkelte tanker, der opstår og som skaber en ny tanke, men nærmere mange tanker på en gang.

Se f.eks. på nedenstående billede.

system-1-og-2

Inden for millisekunder afkoder du følelsen af et surt ansigt. Du havde ingen intention om at analysere hendes humør, det skete bare for dig og krævede ingen bevidst tankevirksomhed.

At tænke langsomt

System 2 er langsom, overvejende og logisk. Det kræver opmærksomhed for at køre og er ofte anstrengende, hvis det kører i længere tid af gangen.

Hvis du får en krævende matematisk opgave, så som 24×45, vil svaret (sandsynligvis) ikke komme til dig, som hvis det havde været 2+2. Du vil sikkert vide hvordan du skal løse opgaven, men det vil kræve din fulde opmærksomhed. Du fik sikkert en idé om spændviden af svarmuligheder og du fandt sikkert frem til at svaret måtte være større end 100, men mindre end 5.000. Derudover besluttede du dig aktivt for, om du ville give dig i kast med løse opgaven eller bare droppe det.

Hele tanken om ovenstående regnestykke skete bevidst for dig og er et eksempel på hvordan System 2 arbejder. Ovenstående beregning vil som sagt være krævende og involverer også en kropslig reaktion. Hvis du giver dig i kast med beregningen vil dine pupiller blev større, dit blodtryk stige en lille smule og dine muskler blev en anelse mere anspændte.

Det dovne og den langsomme tankegang

Udover at være anstrengende og opmærksomhedskrævende er dit System 2 ofte dovent. Det arbejder ud fra reglen om mindst muligt anstrengelse og derfor stoler System 2 ofte på System 1’s intuitive forslag. Prøv f.eks. at se nedenstående eksempel.

Bordtennisbat og bold koster 1,10 €
Battet koster 1 € mere end bolden
Hvad koster bolden?

Hvis ikke du er opmærksom og stopper din første intuitive tanke, så vil du blive snydt. Dit umiddelbare svar var sikkert 0,10 €, et svar som er oplagt, men forkert. Hvis dit System 2 var dovent og blot stolede på System 1’s forslag, vil du altså blive snydt.

Ovenstående Bat-og-bold-spørgsmål blev stillet til studerende på Harvard-, MIT- og Princeton Universitet. Mere end 50% af de studerende accepterede deres første og umiddelbare indskydelse. De burde have overvejet, hvorfor nogle stillede et så åbenlyst spørgsmål, men det gjorde de ikke. Det gør du sandsynligvis heller ikke, trods at det ikke ville kræve mange kræfter at efterprøve dit intuitive svar.

 

Tak fordi du læste med!

 

Pin It on Pinterest

Share This